Hoppa till sidans innehåll

Milstolpar i klubbens historia


 • 1910 fanns redan en tennisbana i Sundbyberg. Bröderna Dahl, på den tiden kända idrotts- och olympiamän hade anlagt banan på sin fädernesgård, nuvarande Järnvägsgatan 32
 • Imitten på 1920-talet hölls de första Sundbybergsmästerskapen i tennis och den förste mästaren hette Martin Johansson. Mästerskapen kom lite sporadiskt då ingen sammanslutning stod bakom arrangemangen som ofta hölls på barnens dag. Industrin expanderade i Sundbyberg och staden blev utan tennisbanor.
 • 1936 beslutar stadens myndigheter att i samband med Tulemarkens exploatering anlägga två tennisbanor.'
 • 1937 tas Tulemarkens tennisbanor "vilka i fråga om vacker belägenhet och god beskaffenhet söka sin like" i  bruk. Kontrakt bokades på den tiden på Drätselkontoret. En liten kamratkrets beslutade att bilda en tennisklubb - Axel Boström, Torsten Ålund, Gideon Randahl, Martin Johansson, Henrik Kruger, Herbert Forss samt Ragnar Furenius. Ganska snart hade ett 30-tal personer anmält sig och den 29 april 1937 hölls det första sammanträdet vid vilket stadgar antogs och styrelse valdes. Klubbens förste ordförande blev Henrik Kruger. Redan första året spelades en klubbmatch mot Ängby TK samt flera klubbtävlingar. Klubben anordnade även den officiella invigningen av "Sundbybergs Stads tennisbanor" med uppvisningsmatcher av bl.a. Calle Scröder och Elof Ahrle.
 • 1941 följde inkallelser p.g.a. kriget, ökat arbete och en minskad lust att spela tennis så att klubbens verksamhet låg helt nere under året men upptogs igen i maj 1942 nu med Ragnar Furenius som ordförande.
 • 1946 blev Nils Hansson ordförande i klubben.
 • 1947 skrevs en 10-årsjubileumsskrift. F.d. ordföranden Ragnar skrev då följande: "En allmän strävan hos dem som haft att verka inom klubben har varit att bygga upp sammanslutningen inifrån, basera den på gott kamratskap och härigenom få alla att känna samhörighet. Förhoppningen har varit, att ur denna kärna sedan spira en stark och framgångsrik tennisklubb. Det synes som om dess strävanden redan burit frukt. Gott kamratskap råder inom våra led och de idrottsliga framgångarna är på väg. Låt oss sakta men säkert fortsätta på den väg vi börjat vandra, koncentration och tålamod för att nå kunnighet, men som skänker livslust och spänst" Denna jubileumsskrift innehåll 113(!) annonsörer. 
 • Medlemsantalet 1947 var 80 st varav 20 st kvinnliga och årsavgiften var 5 kr. Ordet "tennishall" nämndes i skriften! Årets KM-segrare blev Nils Humble som fick följande bildtext i jubileumsskriften: "Nils Humble, en bollbegåvning av stora och ovanliga mått. Han har vunnit 7 klubbmästerskap i singel, 6 i dubbel, 1 i mixed dubbel, förutom en hel del andra tävlingar inom STK. Lägg därtill att han under 30-talet var en mycket framstående fotbollsspelare i Sundbybergs IK och Djurgårdens IF, spelade för MP i elitserien i ishockey och handboll samt så sen som i vintras representerade Råsunda IS i allsvenska serien i bandy".
 • 1955 startas Sundbybergsspelen och premieråret hade man 74 deltagare. I början var det mest klass 2-spelare men senare får man flera Davis-Cup spelare som ställer upp(!).
 • 1965 beslöt Sundbybergs stadsfullmäktige att tennisbanorna i Tuleparken skulle förses med två plasttält för en beräknad kostnad på 300 000 kr.
 • 1966 vinner Gunnar Heimklo juniorsingeln både inom- och utomhus.
 • 1967 skrivs en 30-års jubileumsskrift. Åke Hult är nu juniortränare och bidrar med en del träningstips i skriften: "Hos storspelaren märker man knappast de mjuka förflyttningarna. Han är alltid i god tid på plats när bollen kommer. Nybörjaren däremot rusar omkring och kommer ofta fel till bollen. Allt jäktande och jagande i tennis är förkastligt. Man skall röra sig lugnt och avspänt". Klubben har nu 135 medlemmar och juniorsektionen har expanderat till 28 pojkar och 7 flickor. Juniorerna har tillsammans 8 träningstimmar i veckan. Den första 100-manna tävlingen mot Järfälla spelades (STK vann med 34-16). "The golden bottle" instiftades. Den skänktes av Coca-cola fabriken till 66-års Sundbybergsspel men styrelsen beslutade behålla den och göra den till ett vandringspris. Priset utdelades för första gången på årsfesten 1966 och tillföll då Hans Sjöstedt. i 30-årsskriften står det: "Hasse hade nämligen under året glatt oss, förnöjt oss med sitt i sanning egenhändigt komponerade servuppkast. Det var med spänning i blicken man följde bollen när Hasse kastade upp den för att serva. Ibland slog han till och ibland slog hand inte till och i bägge fallen med samma förvåning i blicken". Priset skall delas ut för ovanliga prestationer som på ett eller annat sätt drar uppmärksamheten till sig och skall byta ägare varje år. Sundbybergsspelen har detta år 190 starter.
 • 1985 byggs nuvarande Rackethall efter flera års arbete med olika förslag och påtryckningar på kommunen. Elsy Svenshammar anställdes som kanslist och en dator installerades för att underlätta den starkt ökade administrationen. En tränare kunde snart på heltid träna våra juniorer.
 • 1990 anställdes ytterligare en tränare på heltid. Den sista säsongen spelades på Tuleparkens tennisbanor.
 • 1991 anläggs två grusbanor vid Rackethallen och en läktare uppförs därtill. Sundbybergsspelen flyttas till de nya banorna och tävlingen "vaknar" igen. Antalet starter blir 143 och vi tvingas tacka nej till ca 70 deltagare. Klubben har vuxit till 432 medlemmar varav 200 juniorer.
 • 2003 anläggs 2 squashbanor
 • 2012 renoveras entréhallen
 • 2014 startas dotterbolaget Sundbybergs Rackethall AB i samband med att vi tar över veksamheten i cafeteria/shop
 • 2020 bygg trädäcket utomhus
 • 2020 är vi ca 650 medlemmar, varav 220 juniorer
Uppdaterad: 27 OKT 2015 11:01 Skribent: Lena Wedin

BOKA DIN TID I MYCOURT HÄR

Logga in nedan med din email och ditt lösenord för att komma till webbokningen.
Kommer du inte ihåg ditt lösenord klickar du här: Glömt lösenord?

Har du ännu inte registrerat dig som användare på Mycourt klickar du bara här: Registrera.
(Notera att klubben kan ha lagt till dig redan, pröva klicka på Glömt lösenord? ange din epostadress för att se om du redan har ett konto)

ANSÖK OM MEDLEMSKAP

Senior: 200 kr i inträdesavgift och 300 kr i årsavgift (verksamhetsår 200701-210630)

Junior: 100 kr i inträdesavgift och 150 kr i årsavgift (verksamhetsår 200701-210630)

För att ansöka om medlemsskap i Sundbybergs Tennisklubb
maila till kansliet
namn, adress, telefonnummer, 
fullständigt personnummer.
 
Därefter får du ett svar med betalningsinstruktioner.
Formellt väljs du sedan in av styrelsenFrågor och svar
rörande hantering av personnummer enligt GDPR finner Du här

Postadress:
Sundbybergs TK - Tennis
Rackethallen, Örsvängen 10
17451 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 086282901
E-post: kansli@sundbybergste...

Se all info

 r rening är en del av Svenska Spels initiativ Gräsroten

som årligen delar ut miljoner till ungdomsidrotten. 

 

Välj oss nästa gång du spelar så är vi med och
delar på pengarna.

 KLICKA PÅ FILMEN NEDAN FÖR ATT SE VÅR FINA HALL